Arpien hoito fysioterapiassa

Arpia löytyy meiltä jokaiselta jostain päin kehoa. Arpien hoito on kuitenkin hieman unohtunut terveydenhuollosta, mutta tähän on onneksi koko ajan tulossa parannusta. Moni varmaan ihmettelee, että miten arvet liittyvät fysioterapiaan? Me fysioterapeutit olemme kiinnostuneet arvista, koska kiinnikkeiset arvet voivat tuottaa kipua, aiheuttaa liikerajoitusta ja lihastoiminnan häiriöitä. Arpialueilla voi olla myös ihotunnon muutoksia.

Esimerkiksi sektioarpi voi olla yhtenä syynä alaselkäkipuun ja rajoittaa selän liikkeitä. Arpi estää lihaskalvorakenteita liikkumaan normaalisti toisiinsa nähden. Toinen esimerkki on arpi polvessa, joka voi aiheuttaa polveen liikerajoitusta. Kaikki arvet eivät ole näkyviä, vaan pehmytkudokseen on voinut tulla vaurio esimerkiksi kaatuessa jonkin päälle. Tämmöiset tuntuvat usein kovempana arkana alueena vaurioalueella. Fysioterapeutti tutkii mm. arven ulkonäköä, tuntoa, liikettä ja ympärillä olevaa kudosta.

Arpia tulisi alkaa liikuttamaan heti ihon parannuttua, jotta kiinnikkeitä ei pääsisi syntymään. Jos kiinnikkeitä on syntynyt ja aiheuttaa ongelmia, niin fysioterapeutti neuvoo asiakkaalle arven käsittelyä. Myös vuosia vanhoja arpia voidaan käsitellä hyvin tuloksin.

Arpea voidaan fysioterapian keinoin käsitellä eri menetelmillä mm. sormin, akupunktiolla ja erilaisilla fysikaalisilla laitteilla. Arpea tulisi käsitellä päivittäin, jotta kudosrakenne pehmittyy. Hankalassa paikassa olevaa arpea voidaan käsitellä myös kinesioteipin avulla.