Blogi

 • 16.08.2019
  Arpien hoito fysioterapiassa

  Arpia löytyy meiltä jokaiselta jostain päin kehoa. Arpien hoito on kuitenkin hieman unohtunut terveydenhuollosta, mutta tähän on onneksi koko ajan tulossa parannusta. Moni varmaan ihmettelee, että miten arvet liittyvät fysioterapiaan? Me fysioterapeutit olemme kiinnostuneet arvista, koska kiinnikkeiset arvet voivat tuottaa kipua, aiheuttaa liikerajoitusta ja lihastoiminnan häiriöitä. Arpialueilla voi olla myös ihotunnon muutoksia.

  Esimerkiksi sektioarpi voi olla yhtenä syynä alaselkäkipuun ja rajoittaa selän liikkeitä. Arpi estää lihaskalvorakenteita liikkumaan normaalisti toisiinsa nähden. Toinen esimerkki on arpi polvessa, joka voi aiheuttaa polveen liikerajoitusta. Kaikki arvet eivät ole näkyviä, vaan pehmytkudokseen on voinut tulla vaurio esimerkiksi kaatuessa jonkin päälle. Tämmöiset tuntuvat usein kovempana arkana alueena vaurioalueella. Fysioterapeutti tutkii mm. arven ulkonäköä, tuntoa, liikettä ja ympärillä olevaa kudosta.

  Arpia tulisi alkaa liikuttamaan heti ihon parannuttua, jotta kiinnikkeitä ei pääsisi syntymään. Jos kiinnikkeitä on syntynyt ja aiheuttaa ongelmia, niin fysioterapeutti neuvoo asiakkaalle arven käsittelyä. Myös vuosia vanhoja arpia voidaan käsitellä hyvin tuloksin.

  Arpea voidaan fysioterapian keinoin käsitellä eri menetelmillä mm. sormin, akupunktiolla ja erilaisilla fysikaalisilla laitteilla. Arpea tulisi käsitellä päivittäin, jotta kudosrakenne pehmittyy. Hankalassa paikassa olevaa arpea voidaan käsitellä myös kinesioteipin avulla.

  Lue lisää
 • 13.08.2018
  Fascia ja fasciamanipulaatio

  FASCIA JA FASCIAMANIPULAATIO

  Tänä päivänä puhutaan paljon fasciasta, eli tutummin lihaskalvo tai peitinkalvo. Fascia voidaan jakaa kolmeen osaan; pinnalliseen, syvään sekä sisäelimiin liittyvään fasciaan. Tässä tekstissä käsitellään nyt syvää fasciaa. Syvä fascia sijaitsee lihasten päällä, jonka jälkeen tulee ihon eri kerrokset mm. pinnallinen fascia. Fascia on koko kehon alueella.

  Fascia on hyvin hermotettu rakenne. Siinä on paljon enemmän soluja, jotka aistivat asentoa sekä liikettä lihakseen, nivelsiteisiin tai jänteisiin verrattuna. Lihassolut kiinnittyvät 70% jänteiden kautta luuhun ja loput noin 30% syvään fasciaan. Tämä tarkoittaa sitä, että fascialla on suuri osuus liikkeen, voimantuoton ja asentotunnon kannalta.

  Fascian toiminta voi kuitenkin häiriintyä mm. yksipuolisen työskentelyn, leikkausten tai erilaisten traumojen vuoksi. Fascian toimintahäiriöissä liukuminen eri kudosskerrosten välissä heikkenee paikallisesti mikä aistitaan kipuna. (Lähde: Tiina Lahtinen.Suopanki 2018)

  Fasciamanipulaatio ® on fysioterapeuttien ja lääkärien käyttämä manuaalinen (käsin tehtävä) menetelmä, jonka tarkoituksena on löytää tarkka fascian alue joka rajoittaa liikettä tai tuottaa kipua. Menetelmässä ensin haastatellaan asiakas, tehdään liiketestit sekä palpoidaan haastattelun ja testien pohjalta ns. kiinni olevat pisteet. Tämän jälkeen valitaan max. 6 kiinni olevaa pistettä jotka käsitellään. Itse käsittely kestää noin 2-4 min/piste. Usein ensimmäiset tulokset näkyvät jo yhden käsittelykerran jälkeen, mutta yleensä käsittelykertoja tarvitaan useampia. Käsittely tuntuu yleensä melko epämiellyttävältä, mutta on tutkitusti tehokas hoitomuoto.

  Minä olen vasta käynyt ensimmäisen fasciamanipulaatio -koulutuksen, seuraava on tulossa syksyllä. Tällä hetkellä olen hoitanut menetelmällä erilaisia tuki- ja liikuntaelinten kiputiloja, voimattomuuksia sekä liikerajoituksia. Omat kokemukset fasciamanipulaatiosta ovat hyvät verrattuna esimerkiksi hieronnan yhteydessä tehtäviin fasciakäsittelyihin. Fasciamanipulaation tulokset näkyvät yleensä nopeasti sekä pysyvät pitkään. Käsittelyihin tulevat asiakkaat ovat usein sellaisia, joilla on pitkään ollut erilaisia kipuja sekä ongelmia ja he ovat kokeilleet ongelmiinsa monenlaisia hoitokeinoja eikä mistään ole ollut pitkäaikaista vaikutusta. Nämä asiakkaat ovatkin hyötyneet parhaiten fasciamanipulaatiosta.

  Tässä yksi asiakaskokemus: "Alunperin menin fysioterapiaan työterveyslääkärin lähetteellä alaselkäkipujen vuoksi. Terapiasta oli apua, mutta jokin sai kropan koko ajan vaan jumiin vaikka kuinka ohjeiden mukaan toimin. Liisa ehdotti sitten, että etsitään syytä syvemmältä ja kokeillaan faskiamanipulaation tehoa. Tiesin jo etukäteen, että kaikki mikä liittyy faskioihin ei ole heikkohermoisen tai kivulle yliherkän hommaa.. Otin "haasteen" vastaan, koska tiesin, ettei mikään kipu tms vedä vertoja sille, mitä olin monta vuotta kärsinyt vääntyneen akillesjänteen, alaselän ja kiertäjäkalvosimen kanssa. Pikkuhiljaa, useilla hoitokerroilla, Liisa kävi piste pisteeltä koko kroppani läpi. Voi sitä euforista tunnetta, kun vuosikaudet kirranneet pisteet aukesi! Välillä itkettiin ja huudettiin ja sitten naurettiin, kun oli vaan niin hyvä olla! Hoidon avulla minulta ovat hävinneet seuraavat suuriakin tuskia tuottaneet vaivat: migreeni, kiertäjäkalvosin eli olkapää kivut sekä selkä ja takareidet toimii. Tämä näkyy mm siinä, että pystyn nyt treenaamaan täysipainoisesti salilla, työstä ei tarvitse olla pois selkä/olkapää kipujen vuoksi ja muutenkin olo on terveempi ja ryhti suora! " Kiitos!!!! 

  Kuvissa asiakas näyttää, miltä kyykky näytti ennen ja miltä nykyisin. Ylempi kuva mallintaa ennen ja alempi kuva näyttää kyykyn onnistumista nykyisin.

  Lue lisää
 • 19.03.2018
  Niskakipuinen asiakas fysioterapeutin vastaanotolla

  Niskakipu on yksi yleisimmistä syistä hakeutua fysioterapiaan. Yli 30-vuotiaista suomalaisista miehistä 2-3 kymmenestä ja naisista neljä kymmenestä on kokenut niskakipua viimeisen vuoden aikana (Käypä hoito 2017). Yleisin kivun aiheuttaja on niska-hartiaseudun lihaskireys. Niskakipu on yleensä epäspesifiä kipua ja vain 0,5-5% spesifiä kipua (patologinen tekijä taustalla). Kivun syntyyn vaikuttavat useat eri tekijät mm. ryhti, työ, nukkumisergonomia.

  Fysioterapiassa ei hoideta pelkästään oireita, vaan perehdytään myös oireiden aiheuttajaan. Usein kivun taustalla on useita eri tekijöitä, mutta välillä myös esimerkiksi pelkkä nukkuma-asento voi olla syynä kivun syntymiselle.

  Niin kuin yleensä fysioterapiassa, myös niskakivun tutkiminen aloitetaan haastattelulla. Haastattelussa selvitetään oirekuvaa, työtä, harrastuksia ja muita kipuun vaikuttavia tekijöitä. Haastattelun jälkeen fysioterapeutti tekee niskan tutkimuksen, jolloin katsotaan mm. ryhtiä, niskan liikkeitä ja voimaa. Tutkimisen ja haastattelun avulla tiedetään, kuinka fysioterapiassa edetään.

  Niskakivun fysioterapia on aina yksilöllistä. Yleensä niskakipuinenkin hyötyy vahvistavista lihasvoiman harjoitteista, joiden avulla saadaan tehokkaasti vähennettyä kipua ja vahvistettua kaularangan ympärillä olevia lihaksia. Lisäksi harjoitellaan ergonomisempaa ryhtiä sekä liikkuvuutta tarpeen mukaan. Fysioterapiassa kipua voidaan vähentää ja liikkuvuutta lisätä myös erilaisilla manuaalisilla (käsin tehtävillä) tekniikoilla.

  Niskakivun omahoito:

  • Noudata lääkärin tai fysioterapeutin ohjeita, jos sellaiset on olemassa
  • Liikuta niskaasi kevyesti kaikkiin suuntiin kivun sallimissa rajoissa
  • Kokeile lämpö- ja kylmähoitoa (esim.vehnätyyny tai kylmäpussi)
  • Kipulääkitys apteekin tai lääkärin ohjeiden mukaisesti
  • Hyvä työ- ja uniergonomia

  Milloin lääkäriin?

  • Jos kyseessä on tapaturmasta johtuva vamma
  • Kipuun liittyy kuumetta, oksentelua tai rintakipua
  • Jos kipu kehittyy nopeasti 1-2 päivän sisällä ja siihen liittyy sormien puutumista tai lihasvoimaheikkoutta
  • 1-2kk itsehoidon jälkeen kipu on edelleen niskassa
  • Jos kipu on sietämätöntä, eikä liity rasitukseen
  Lue lisää
 • 23.01.2018
  Kipupotilas fysioterapeutin vastaanotolla

  Kipu koetaan yleensä epämiellyttäväksi tuntemukseksi, josta halutaan päästä mahdollisimman pian eroon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kipuaisti on meille elintärkeä, koska se ilmoittaa kudosvauriosta ja varoittaa meitä loukkaamasta itseämme lisää. Joskus kipu kuitenkin ei helpotakaan, vaikka alkuperäinen kudosvaurio (esim. lihaksen tai jänteen revähdys) on jo parantunut. Tämä johtuu siitä, että kipu koetaan aivoissa ja sen lisääntymiseen tai vähenemiseen liittyy lukuisia eri tekijöitä. Meille kaikille on tuttua, että kipu tuntuu vähemmän silloin, kun meillä on hauskaa seuraa ja olemme hyvällä mielellä. Kipua pahentavista tekijöistä yleisimpiä ovat stressi, liian vähäinen uni ja matala mieliala. Kudosvaurio paranee yleensä muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen. Kroonisen kivun rajana pidetään yleensä kolmea kuukautta. Jos kipu ei siinä ajassa ala helpottamaan, on usein kiputilaa pahentamassa jotain muutakin tekijöitä kuin alkuperäinen vamma tai vaiva.

  Fysioterapeutin vastaanotolle tullaan yleensä silloin, kun kyseessä on tuki- ja liikuntaelimissä tapahtunut kudosvaurio, esim. selän nitkahdus tai olkapään rasitusvaiva. Akuutin kivun hoitamisessa on tärkeää saada kipu helpottamaan mahdollisimman nopeasti, jolloin kroonistumisen uhka vähenee. Kaikkein tärkeintä on saada asiakas säilyttämään tai palauttamaan normaalielämän aktiivisuus tavalla tai toisella. Kipua aiheuttavien liikkeiden liiallinen välttäminen usein pahentaa tilannetta ja estää elimistöä korjaamasta tapahtunutta kudosvauriota. Yksilöllisesti suunniteltu ja hyvin ohjattu liiketerapia on monissa eri tuki- ja liikuntaelinvaivoissa todettu tutkimuksissakin tehokkaimmaksi parannuskeinoksi (mm. olkapään ja selän kuntoutuksessa). Apukeinoina nopeassa kivun lievityksessä voidaan käyttää erilaisia lihasten, lihaskalvojen, hermojen ja nivelten tai rangan käsittelyjä ja vaikkapa akupunktiota. Myös erilaisista sähköhoidoista, kylmä- tai lämpöhoidoista voi olla apua.

   Jos kipu on jatkunut jo vuosia, on yleensä epärealistista odottaa sen loppuvan kokonaan. Mutta asiakkaan kanssa yhdessä pohtimalla voidaan löytää keinoja helpottaa oloa ja oppia pärjäämään kivun kanssa. Mietitään keinoja, joilla unta ja mielialaa voisi parantaa ja miten voisi tuoda mahdollisimman paljon iloa tuottavia asioita elämään. Niitä fysioterapian keinoja, jotka asiakas on todennut helpottaviksi ja rentouttaviksi, voidaan edelleen jatkaa sopivin väliajoin. Hengitys- ja rentoutusharjoituksia kannattaa opetella tekemään omatoimisesti ja vaikkapa Youtubesta helposti löytyvien ohjausvideoiden avulla. Toisilla auttaa keskustelu vertaisryhmissä, joita löytyy ainakin kaupungeista (Suomen Kipu ry).

  Kivun hoitamisen ammattilaisia ovat lääkärit, sairaanhoitajat, psykologit sekä fysio- ja toimintaterapeutit. Meillä kaikilla on omat menetelmämme asiakkaan kivun helpottamiseksi, mutta usein tarvitaan monen ammattilaisen yhteistyötä parhaan tuloksen saavuttamiseksi.  Nykyisin pyritään pitkäaikaisen kivun hoidossa käyttämään mahdollisimman paljon ei-lääkkeettömiä keinoja, koska niiden haittavaikutukset ovat huomattavasti vähäisempiä kuin lääkkeiden.

  Fysioterapeutti on parhaimmillaan asiakkaan kivun hoidossa rinnalla kulkija ja asiakkaan omien ratkaisujen tukija. Kipufysioterapia on aina yksilöllistä ja asiakaslähtöistä. On tärkeää saada asiakkaan ja fysioterapeutin välille hyvä terapeuttinen suhde, joka luo turvallisen pohjan kivun hoidolle. 


   

  Lue lisää
 • 19.12.2017
  Hei tonttu-ukot hyppikää, nyt on riemu raikkahin aika!

  Näin joulukiireiden keskellä ajattelin teille kertoa vähän stressin vaikutuksesta kehoon ja kehonhuollosta. Tähän en laita mitään lähteitä, vaan nyt kerron ihan maalaisjärjellä työn ja omasta kokemuksesta. Näytti ilmeisesti muillakin kollegoilla aihe olla ajankohtainen, kun sattumoisin löytyi muillakin materiaalia aiheeseen liittyen.

  Mietitäänpä ensin minkä takia stressi ja kehohuolto ovat samassa kirjotuksessa. Noh, kuinka monella on tällä hetkellä kiire? ”Pitäisi ehtiä käydä töissä, tehdä jouluostokset, siivota talo, kokata ja hitsi ne treenitkin olis sekä lapset pitäisi kuskata harrastuksiin. Unetkin ovat jonnekin karanneet, pää on kipeä sekä lihakset ihan jumissa. No, en nyt joulun aikana treenaa kuin HIIT -treenejä ja käyn lenkillä, niin ei lihakset katoa eikä nouse paino. Tammikuussa alkaa sitten kunnon rääkki!” Sitten maaliskuussa ollaan taas ihan jumissa, koetaan huonoa omatuntoa heikosta kehonhuollosta ja se rääkki loppui siihen.

  Tässä hieman kärjistettynä, mutta tämä on aika yleistä. Vai kuulostaako sinusta tutulta? No miten tällaista tilannetta voidaan sitten ennaltaehkäistä? Ihan ensiksi, lohdutukseksi voin kertoa, että ei ne lihakset sieltä mihinkään katoa eikä se rasvamassakaan sieltä ihan parissa viikossa kasva. Sitähän sanotaan, että ei ole väliä mitä tekee joulun ja uudenvuoden välillä, mutta sillä on väliä mitä tekee uuden vuoden ja joulun välillä! Sitten tammikuussa olisi hyvä aloittaa maltilla, vaikka motivaatio olisikin hyvä.

  Kaikilla meillä on varmasti joskus ollut stressiä ja jokaisella se vaikuttaa erilain. Meidän keho tarvitsee toimiakseen monipuolista liikuntaa, lepoa ja ravintoa sopivassa suhteessa. Stressin aikana keho ei palaudu, jolloin myös mm. lihaskireydet lisääntyvät sekä uni heikkenee. Tällöin olisi hyvä pystyä karsimaan stressiä lisääviä tekijöitä tai ainakin pilkkomaan tehtäviä riittävästi. Toisille se treenaaminen vähentää stressiä, mutta siinä vaiheessa, kun lihas ei palaudu, olisi hyvä miettiä treenien keventämistä tai vähentämistä.  Esimerkiksi näin joulunaikana leppoisat kävelylenkit ja kehonhuolto riittävät. Kehonhuolto voi sisältää mm. venyttelyä, liikkuvuusharjoittelua ja fasciarullausta. Kehonhuollossa voidaan keskittyä ongelma-alueisiin, jolloin aikaa jää muuhunkin.

  Minullakin ennen vaivasi lihaskivut etenkin yläselän sekä säärien alueella. Tähän minulla on auttanut, että teen kehonhuoltoa ongelma-alueille päivänmittaan. Pohkeet venyttelen koirien ulkoilua vahtiessa, työpäivän aikana asiakkaiden välissä liikutan selkärankaa kaikkiin liikesuuntiin ja tietokoneella olen usein jumppapallon päällä, illalla tv:tä katsellessa tai suihkussa venyttelen takareidet. Välillä teen myös rullausta ja hieron lapojen väliä pikkupallolla. Tähän kuulostaa menevän aikaa hurjasti, mutta todellisuudessa kokonaisuudessaan aikaa vie 5-15min/päivä. Ei siis kovin kauan vai mitä?

  Tässä oli minun vinkkini kehonuoltoon ja joulustressin vähentämiseen, toivottavasti joku näistä hyötyisi :)

  Tästä vielä loppuun meidän kehonhuollon lempiliikkeet, joita voi kokeilla!  

    

  Ps. Kokeilessanne liikkeittä, suosittelen laittamaan tonttulakin päähän ja ottamaan kuvia. Tutkimuksen mukaan tonttulakki poistaa välittömästi stressiä! Tutkimus suoritettiin äitillä, joka teki kärttysenä hommia. Heti, kun "pakotettuna" sai tonttulakin päähänsä niin alkoi hymy irrota ja stressi hälveni! Siis ihan selkeästi tarkka ja vedenpitävä tutkimustulos.

  Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta kaikille! 

  Toivoo Liisa ja Tiina

  Lue lisää
 • 09.11.2017
  Olkapään teeman päätös :)

  Heippa! 

  Taas on syksy hujahtanut jo marraskuuhun ja on aika viimeistellä meidän olkapääteema. Aloitimme olkapään teemalla, koska se on fysioterapiassa yleisin kuntoutettava vaiva. Vielä meidän blogi ja kuvaustaidot eivät ole ihan huippuluokkaa, mutta eiköhän tässäkin kehitytä! Apua ollaan onneksi saatu perheeltä ja Tiina kävi myös some -kursseilla.

  Videoilla käytiin läpi olkapään kivun syntymisen syytä, hyvää olkapään asentoa sekä lavanhallinnan harjoituksia. Ensimmäisestä olkapään kuntoutuksen vaiheesta puuttuvat vielä vahvistavat harjoitteet. Tässä vaiheessa voidaan tehdä isometrisiä eli pitoharjoituksia esimerkiksi kuminauhan avulla. Harjoitteet tehdään aina kivun sallimissa rajoissa, omien tuntemusten mukaisesti. Tässä ovat esimerkkinä ulkokierto, loitonnus ja etunosto harjoitteet, joista kuvat alempana. Näitä liikkeitä voidaan tehdä myös myöhemmässä vaiheesa.

  Pitoharjoitteiden suorittaminen:

  - Tee harjoitteet 4 kertaa

  - Vie yläraaja siihen asti kuin kipu antaa myöten

  - Pidä vastusta 45sek (Huomioi omat tuntemukset!)

  - Rauhallinen palautus

  -2min lepo, jonka aikana voit tehdä rentoutusta (kuva alempana)

  Kun kipu on helpottanut, voidaan siirtyä dynaamisiin harjoitteisiin. Dynaamiset harjoitteet tehdään kuitenkin edelleen rauhallisesti, keskittyen hitaaseen palautusvaiheeseen. Tässäkin vaiheessa omien tuntemusten kuunteleminen on tärkeää! Harjoittelun tulisi edetä siten, että kuormitusta pystytään lisäämään pikkuhiljaa. Alussa voidaan tehdä toistoja sekä sarjoja vähemmän ja pitää vastusta kevyempänä. Dynaamisen harjoitteluun kuuluu myös liikkuvuusharjoittelu, joista kuvat alempana. Jatkossa vastusta lisätään aina siihen saakka, kunnes voidaan tehdä haastavampia harjoituksia.

  Dynaamiset harjoitteet:

  - Toistoja tehdään 15-20kpl

  - Sarjoja 3-4

  - Riittävän pitkä lepotauko

  - Huomioi palauttava lihastyö!

  Tässä olivat olkapään kuntoutuksen kaksi ensimmäistä vaihetta. Kuntoutukseen vielä kuuluu vaiheet 3 ja 4, eli näissä vaiheissa muutetaan kuntoutusta haastavemmaksi jolloin ns. viimeistellään olkapään toimintakyky vaivaa aikaisemmalle tai jopa paremmalle tasolle. 

  MIkähän voisi olla seuraava aihe? Pitäisiköhän talvea ajatellen siirtyä miettimään kaatumisen ehkäisyä? 

  ps. meille on tulossa ensi viikolla lahjakortteja myyntiin, vaikka pukinkonttiin! 

  Lue lisää
 • 23.10.2017
  Lapatuen harjoittelu

  Hyvää maanantaita! 

  Hyvää olkapään asentoa on nyt harjoiteltu, joten aika siirtyä lapatuen harjoitteisiin. Tässä muutamia hyviä esimerkkejä, miten lapatukea voi harjoittaa helposti missä vain.

  Lue lisää
 • 17.10.2017
  Olkapään kipu ja kuntoutuksen aloittaminen

  Tässä lyhyt video olkapään yleisestä kivun aiheuttajasta sekä kuntoutuksen aloittamisesta.  Loppuviikolla tulee sitten hyviä harjoitteita lapatuen parantamiseksi! Pysykää kuulolla :) 

  Lue lisää
 • 09.10.2017
  Tervetuloa blogiimme!

  Tervetuloa lukemaan blogiamme!

  Tämän blogin tarkoituksena on kertoa tietoa erilaisista fysioterapian käyttöaiheista mm. tuki- ja liikuntaelin ongelmien kuntoutuksesta ja ajankohtaisista asioista. Kirjoitamme tekstiä siten, että siitä selviää ihan maalaisjärjellä eikä latinan osaamista vaadita. Teemme myös havainnollistavia videoita tai kuvia, mitä asiakkaamme voivat käyttää. Ensimmäisenä aiheena meillä on yksi yleisimmistä fysioterapian asiakkaista eli olkapään kiputilat ja niiden kuntoutus. Tästä lisää kuluvalla viikolla!

  Nyt kuitenkin kerron hieman fysioterapiasta.

  Moni meiltä on kysynyt, että milloin sitä fysioterapiaan pitäisi tulla ja mitä fysioterapeutti tekee? Noh, tähän on vaikea lyhyesti vastata, koska fysioterapia on laaja ala. Meille kannattaa tulla, jos sinulla on kipuja tai toiminnanvajausta tuki- ja liikuntaelimistössä, sinulla on jokin neurologinen sairaus tai koet kaipaavasi kehonhuoltoa. Lisäksi ikääntyvien kannattaisi hakeutua fysioterapiaan, jos toimintakyky tai kotona pärjääminen on heikentynyt.

  Fysioterapiaprosessi alkaa aina asiakkaan haastattelulla sekä tutkimisella, myös hieronnassa tulee selvittää esteet hieronnalle. Tutkimiseen kannattaa varautua siten, että pystyy riisuuntumaan tarvittaessa, jotta näemme kehon rakenteet sekä mm. nivelten toimintaa liikkeessä. Haastattelun ja tutkimisen löydöksistä suunnittelemme yhdessä asiakkaan kanssa fysioterapian toteutuksen. Fysioterapiaan yleensä liittyy aina aktiivista harjoittelua sekä lisänä voidaan käyttää manuaalisia hoitokeinoja kuten hierontaa tai akupunktiota. Toki meillä käy asiakkaat pelkästään myös hieronnassa ja akupunktiossa. Harjoitteet suunnittelemme asiakkaan motivaation ja sen hetkisen toimintakyvyn mukaisesti. Harjoitteet käymme aina asiakkaan kanssa läpi, jotta tekniikka on hyvä. Harjoitteista asiakas saa kuvalliset tai mobiiliohjeet kotiin. Valitettavasti meillä ei ole vielä fysikaalisia hoitolaitteita, mutta toivottavasti saamme piakkoin hankittua.

  Palveluidemme hinta määräytyy ajan perusteella. Asiakkaan tullessa lähetteellä, siitä saa Kelan suorakorvauksen heti maksaessa. Korvauskin määräytyy ajan perusteella (max. -8€ fysioterapiasta). Kelan vaativaa kuntoutusta meillä ei vielä ole. Lisäksi asiakkaamme voivat käydä esimerkiksi vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksella. Meille on tulossa myös ePassi, jolla voi maksaa hierontaa ja fysioterapiaa, jos lähetettä ei ole. Smartumilla voi tulevaisuudessa maksaa hierontaa.

  Tässäpä hieman tietoa yrityksemme toiminnasta. Olkaa kuulolla ja tervetuloa asiakkaaksi!

  Lue lisää

Ajanvaraus

Varaa aika omalle fysioterapeutillesi numerosta 050 5234 649 tai nettiajanvarauksen kautta.

Uusimmat aiheet

 • 16.08.2019
  Arpien hoito fysioterapiassa

  Arpia löytyy meiltä jokaiselta jostain päin kehoa. Arpien hoito on kuitenkin hieman unohtunut terveydenhuollosta, mutta tähän on onneksi koko ajan tulossa parannusta. Moni varmaan ihmettelee, että miten arvet liittyvät fysioterapiaan? Me fysioterapeutit olemme kiinnostuneet arvista, koska kiinnikkeiset arvet voivat tuottaa kipua, aiheuttaa liikerajoitusta ja lihastoiminnan häiriöitä. Arpialueilla voi olla myös ihotunnon muutoksia.

  Esimerkiksi sektioarpi voi olla yhtenä syynä alaselkäkipuun ja rajoittaa selän liikkeitä. Arpi estää lihaskalvorakenteita liikkumaan normaalisti toisiinsa nähden. Toinen esimerkki on arpi polvessa, joka voi aiheuttaa polveen liikerajoitusta. Kaikki arvet eivät ole näkyviä, vaan pehmytkudokseen on voinut tulla vaurio esimerkiksi kaatuessa jonkin päälle. Tämmöiset tuntuvat usein kovempana arkana alueena vaurioalueella. Fysioterapeutti tutkii mm. arven ulkonäköä, tuntoa, liikettä ja ympärillä olevaa kudosta.

  Arpia tulisi alkaa liikuttamaan heti ihon parannuttua, jotta kiinnikkeitä ei pääsisi syntymään. Jos kiinnikkeitä on syntynyt ja aiheuttaa ongelmia, niin fysioterapeutti neuvoo asiakkaalle arven käsittelyä. Myös vuosia vanhoja arpia voidaan käsitellä hyvin tuloksin.

  Arpea voidaan fysioterapian keinoin käsitellä eri menetelmillä mm. sormin, akupunktiolla ja erilaisilla fysikaalisilla laitteilla. Arpea tulisi käsitellä päivittäin, jotta kudosrakenne pehmittyy. Hankalassa paikassa olevaa arpea voidaan käsitellä myös kinesioteipin avulla.

  Lue lisää
 • 13.08.2018
  Fascia ja fasciamanipulaatio

  FASCIA JA FASCIAMANIPULAATIO

  Tänä päivänä puhutaan paljon fasciasta, eli tutummin lihaskalvo tai peitinkalvo. Fascia voidaan jakaa kolmeen osaan; pinnalliseen, syvään sekä sisäelimiin liittyvään fasciaan. Tässä tekstissä käsitellään nyt syvää fasciaa. Syvä fascia sijaitsee lihasten päällä, jonka jälkeen tulee ihon eri kerrokset mm. pinnallinen fascia. Fascia on koko kehon alueella.

  Fascia on hyvin hermotettu rakenne. Siinä on paljon enemmän soluja, jotka aistivat asentoa sekä liikettä lihakseen, nivelsiteisiin tai jänteisiin verrattuna. Lihassolut kiinnittyvät 70% jänteiden kautta luuhun ja loput noin 30% syvään fasciaan. Tämä tarkoittaa sitä, että fascialla on suuri osuus liikkeen, voimantuoton ja asentotunnon kannalta.

  Fascian toiminta voi kuitenkin häiriintyä mm. yksipuolisen työskentelyn, leikkausten tai erilaisten traumojen vuoksi. Fascian toimintahäiriöissä liukuminen eri kudosskerrosten välissä heikkenee paikallisesti mikä aistitaan kipuna. (Lähde: Tiina Lahtinen.Suopanki 2018)

  Fasciamanipulaatio ® on fysioterapeuttien ja lääkärien käyttämä manuaalinen (käsin tehtävä) menetelmä, jonka tarkoituksena on löytää tarkka fascian alue joka rajoittaa liikettä tai tuottaa kipua. Menetelmässä ensin haastatellaan asiakas, tehdään liiketestit sekä palpoidaan haastattelun ja testien pohjalta ns. kiinni olevat pisteet. Tämän jälkeen valitaan max. 6 kiinni olevaa pistettä jotka käsitellään. Itse käsittely kestää noin 2-4 min/piste. Usein ensimmäiset tulokset näkyvät jo yhden käsittelykerran jälkeen, mutta yleensä käsittelykertoja tarvitaan useampia. Käsittely tuntuu yleensä melko epämiellyttävältä, mutta on tutkitusti tehokas hoitomuoto.

  Minä olen vasta käynyt ensimmäisen fasciamanipulaatio -koulutuksen, seuraava on tulossa syksyllä. Tällä hetkellä olen hoitanut menetelmällä erilaisia tuki- ja liikuntaelinten kiputiloja, voimattomuuksia sekä liikerajoituksia. Omat kokemukset fasciamanipulaatiosta ovat hyvät verrattuna esimerkiksi hieronnan yhteydessä tehtäviin fasciakäsittelyihin. Fasciamanipulaation tulokset näkyvät yleensä nopeasti sekä pysyvät pitkään. Käsittelyihin tulevat asiakkaat ovat usein sellaisia, joilla on pitkään ollut erilaisia kipuja sekä ongelmia ja he ovat kokeilleet ongelmiinsa monenlaisia hoitokeinoja eikä mistään ole ollut pitkäaikaista vaikutusta. Nämä asiakkaat ovatkin hyötyneet parhaiten fasciamanipulaatiosta.

  Tässä yksi asiakaskokemus: "Alunperin menin fysioterapiaan työterveyslääkärin lähetteellä alaselkäkipujen vuoksi. Terapiasta oli apua, mutta jokin sai kropan koko ajan vaan jumiin vaikka kuinka ohjeiden mukaan toimin. Liisa ehdotti sitten, että etsitään syytä syvemmältä ja kokeillaan faskiamanipulaation tehoa. Tiesin jo etukäteen, että kaikki mikä liittyy faskioihin ei ole heikkohermoisen tai kivulle yliherkän hommaa.. Otin "haasteen" vastaan, koska tiesin, ettei mikään kipu tms vedä vertoja sille, mitä olin monta vuotta kärsinyt vääntyneen akillesjänteen, alaselän ja kiertäjäkalvosimen kanssa. Pikkuhiljaa, useilla hoitokerroilla, Liisa kävi piste pisteeltä koko kroppani läpi. Voi sitä euforista tunnetta, kun vuosikaudet kirranneet pisteet aukesi! Välillä itkettiin ja huudettiin ja sitten naurettiin, kun oli vaan niin hyvä olla! Hoidon avulla minulta ovat hävinneet seuraavat suuriakin tuskia tuottaneet vaivat: migreeni, kiertäjäkalvosin eli olkapää kivut sekä selkä ja takareidet toimii. Tämä näkyy mm siinä, että pystyn nyt treenaamaan täysipainoisesti salilla, työstä ei tarvitse olla pois selkä/olkapää kipujen vuoksi ja muutenkin olo on terveempi ja ryhti suora! " Kiitos!!!! 

  Kuvissa asiakas näyttää, miltä kyykky näytti ennen ja miltä nykyisin. Ylempi kuva mallintaa ennen ja alempi kuva näyttää kyykyn onnistumista nykyisin.

  Lue lisää
 • 19.03.2018
  Niskakipuinen asiakas fysioterapeutin vastaanotolla

  Niskakipu on yksi yleisimmistä syistä hakeutua fysioterapiaan. Yli 30-vuotiaista suomalaisista miehistä 2-3 kymmenestä ja naisista neljä kymmenestä on kokenut niskakipua viimeisen vuoden aikana (Käypä hoito 2017). Yleisin kivun aiheuttaja on niska-hartiaseudun lihaskireys. Niskakipu on yleensä epäspesifiä kipua ja vain 0,5-5% spesifiä kipua (patologinen tekijä taustalla). Kivun syntyyn vaikuttavat useat eri tekijät mm. ryhti, työ, nukkumisergonomia.

  Fysioterapiassa ei hoideta pelkästään oireita, vaan perehdytään myös oireiden aiheuttajaan. Usein kivun taustalla on useita eri tekijöitä, mutta välillä myös esimerkiksi pelkkä nukkuma-asento voi olla syynä kivun syntymiselle.

  Niin kuin yleensä fysioterapiassa, myös niskakivun tutkiminen aloitetaan haastattelulla. Haastattelussa selvitetään oirekuvaa, työtä, harrastuksia ja muita kipuun vaikuttavia tekijöitä. Haastattelun jälkeen fysioterapeutti tekee niskan tutkimuksen, jolloin katsotaan mm. ryhtiä, niskan liikkeitä ja voimaa. Tutkimisen ja haastattelun avulla tiedetään, kuinka fysioterapiassa edetään.

  Niskakivun fysioterapia on aina yksilöllistä. Yleensä niskakipuinenkin hyötyy vahvistavista lihasvoiman harjoitteista, joiden avulla saadaan tehokkaasti vähennettyä kipua ja vahvistettua kaularangan ympärillä olevia lihaksia. Lisäksi harjoitellaan ergonomisempaa ryhtiä sekä liikkuvuutta tarpeen mukaan. Fysioterapiassa kipua voidaan vähentää ja liikkuvuutta lisätä myös erilaisilla manuaalisilla (käsin tehtävillä) tekniikoilla.

  Niskakivun omahoito:

  • Noudata lääkärin tai fysioterapeutin ohjeita, jos sellaiset on olemassa
  • Liikuta niskaasi kevyesti kaikkiin suuntiin kivun sallimissa rajoissa
  • Kokeile lämpö- ja kylmähoitoa (esim.vehnätyyny tai kylmäpussi)
  • Kipulääkitys apteekin tai lääkärin ohjeiden mukaisesti
  • Hyvä työ- ja uniergonomia

  Milloin lääkäriin?

  • Jos kyseessä on tapaturmasta johtuva vamma
  • Kipuun liittyy kuumetta, oksentelua tai rintakipua
  • Jos kipu kehittyy nopeasti 1-2 päivän sisällä ja siihen liittyy sormien puutumista tai lihasvoimaheikkoutta
  • 1-2kk itsehoidon jälkeen kipu on edelleen niskassa
  • Jos kipu on sietämätöntä, eikä liity rasitukseen
  Lue lisää